
Келихи для вина: секрети вдалої покупки
Культура споживання вина передбачає не лише вдалий вибір благородного напою, а й організацію красивої церемонії для його смакування. Створити приємну атмосферу дозволяють келихи, які є своєрідним "одягом" для напою і настільки ж важливі, як і наряд для жінки. Правильний вибір посуду впливає на смак його вмісту, оскільки від форми залежить повнота, баланс та швидкість розкриття букету. Які особливості форми келиха потрібно враховувати при покупці?
Про що говорять колір та форма чаші?
Можна виокремити дві загальних категорії келихів залежно від мети придбання:
- Естетичний посуд: такі фужери більше підходять для окраси інтер'єру кімнати, а не для вживання напою. Скло в них товсте (кришталь), іноді з різьбленням, матове, кольорове або з малюнками. У таких бокалах колір напою не розгледіти, а відтак гурманам вони не підходять.
- Практичні келихи: прозорі фужери з тонкого та дзвінкого скла.
На особливу увагу заслуговує чаша, форма якої обумовлює вид вмісту, що розливається. Для таких вин як "крижане" (Айсвайн) і Сотерн, передбачені спеціальні фужери, в інших випадках потрібно самостійно вибирати правильний посуд. Великі яблукоподібні місткості підійдуть для червоних терпких вин із соковитим насиченим відтінком. Білі сорти подають у невеликих фужерах у формі тюльпана або з прямими витягнутими стінками. Лікерні та десертні сорти цього напою розливають у маленькі келихи місткістю до 65 мл. Форма такого фужера значення не має.
Обираючи розмір фужера, потрібно зважати на міцність напою: чим вищий градус вина, тим менша місткість. Наливати напій "з гіркою" не рекомендується - фужер наповнюють до рівня, на який припадає найширше місце чаші.
Правильний вибір посуду за ніжкою та обідком
По довжині ніжки на чаші можна зрозуміти, чи буде вино охолоджуватися перед подачею. У високі фужери розливають не охолоджений напій, а в місткості з короткою ніжкою подають прохолодне вино. Деякі келихи мають булавоподібну ніжку з потовщеним місцем, яке перешкоджає контакту теплих пальців та передачі від них тепла чаші та напою.
Якщо краї зрізані під кутом, то це забезпечує плавне стікання напою на центр язика, а підкреслити сухість чи кислоту напою допомагає обідок заокругленої форми (вино потрапляє на кінчик язика). У першому випадку подають кислі та танінні напої, у другому - фруктові легкі вина з підвищеною кислотністю.
Найпопулярніші вироби з категорії келихів для вина можна побачити в асортименті нашого інтернет-магазину. Фужери з богемського скла постачаються у вигляді окремої чаші або подарункового набору з двох келихів, мають різну місткість та прикрашені елегантними різьбленими візерунками під золото та благородну платину.