Еспресо: все для правильного приготування

Еспресо: все для правильного приготування

Один із найпопулярніших напоїв у світі – еспресо. Так називають метод приготування ароматної кави, особливість якого у тому, що гаряча вода не просто змішується з меленими зернами, а подається під тиском 8-10 бар. Вперше він був застосований в Італії на початку минулого століття. Зараз кожний гарний бариста повинен вміти готувати каву таким способом.

Види еспресо

Є декілька різновидів еспресо, крім класичного варіанту. Найбільш популярними є такі види:

  • допіо (дабл) – подвійна порція;
  • варіанти з різною кількістю води (звичайна порція – 50 мл) на 10 г мелених зерен – лунго (води 70 мл) і рістретто (води 18 мл);
  • варіанти з різноманітними добавками – макіато (зі збитим молоком), кон-панна (зі збитими вершками), романо (з цедрою і соком лимону);
  • з додаванням невеликої кількості лікеру та інших спиртних напоїв – коррето.

Секрети приготування еспресо

Є декілька способів і варіантів приготування класичного напою. Загальноприйняті правила включають у себе використання кавомашини (для варіння напою у громадських місцях – барах, кав’ярнях тощо) і кавоварки (для домашнього приготування), а також кавомолки для подрібнення зерен та отримання якісної меленої суміші. Важливо обирати свіжообсмажені зерна та використовувати каву такого помолу.

Процес готування полягає у наступному:

  • свіжозмелену суміш засипають в холдер, розрівнюють і пресують до утворення рівної таблетки;
  • через таблетку пропускають воду (90-95°C) під тиском 9 бар.

Всі дії необхідно виконувати швидко, щоб кава не «горіла». Тонкість помолу виставляється так, щоб 30 мл напою екстрагувалось не більше, ніж за пів хвилини. Для правильного приготування важливо дотримуватися усіх умов варіння – оптимальна температура води і підтримка її стабільності, правильна кількість кави (стандартна порція – 8-12 г). Якщо змінити хоча б одну умову, результат не порадує бажаним смаком.

Визначити, чи правильно йде процес приготування еспресо, не складно. Достатньо уважно роздивитися колір пінки (вона повинна бути кремового відтінку) і спостерігати за струменем кави: у перші секунди вона згинається.

Якщо використовувати кавоварку з технологією E.S.E., отримати якісний еспресо простіше. Це пояснюється особливістю роботи приладу: використання спеціальних кавових капсул, однієї упаковки буде достатньо для отримання однієї порції напою.

Якість напою залежить від дотримання умов приготування і вмінь людини, яка його готує. Важливо не просто дотримуватися рецепту, але і враховувати такі фактори, як температура чашки і навколишнього повітря. Експериментуючи, можна знайти ідеальні умови для отримання смачного напою. Також пропонуємо полегшити собі задачу, використовуючи набори для еспресо.

Поділитися:
ІНШІ ЦІКАВІ СТАТТІ